7 negatieve effecten van slaaptekort.

Gepubliceerd op 14 augustus 2022 om 14:39

Zoals je waarschijnlijk al in een andere blog hebt gelezen, is dat slaap een grote invloed heeft op onze prestaties. In deze blog gaan we dieper in op de negatieve effecten van slaap tekort. Herken je een van deze punten bij jezelf. Dan heb je gelijk een mooi doel om op korte termijn aan te werken. Je zal dan al snel merken dat je prestaties positief veranderen.

1) Verhoogde eetlust.

zelfs een enkel voorval van ernstig slaaptekort (slechts 4 uur slaap) is voldoende om je hongergevoel met 24% te doen toenemen. Als je denkt dat dit een extreem getal is dat niet van toepassing is voor jouw situatie, dan komt de volgende statistiek als een teleurstelling. Uit onderzoek is gebleken dat de mensen die minder dan 7 uur per nacht slapen, zich 26% minder vol/verzadigd voelen na hun ontbijt.  Een regelmatig slaapgebrek beïnvloed de waarden van leptine en ghreline hormonen, die verantwoordelijk zijn voor honger. Nog erger dan dat, is het feit dat een slaaptekort een serieus effect heeft op de insulinegevoeligheid van een persoon. Dat is waarom mensen die minder dan 6 uur per nacht slapen, vatbaarder zijn voor diabetes.

2) Vertraagd je metabolisme.

Een van de voornaamste functies van slaap is het behoud van energie. Een slaaptekort activeert een aantal processen in je lichaam, wat je metabolisme verlaagt. Aan de ene kant beïnvloed dit onze fysieke activiteit. Zelfs al heb je een verhoogde mate van bewuste activiteit (zoals sporten), dan wordt dit volledig geneutraliseerd door de ernstige verlaagde mate van onbewuste activiteit (zoals, huishoudelijk werk, fietsen, lopen, ect). Aan de ander kant zal een slaaptekort leiden tot een verstoring in de regulatie van je lichaamstemperatuur, wat een effect heeft op je metabolisme in de staat van rust.

3) Verlaging van de productie van testosteron.

Dit is met name belangrijk omdat:

- Een chronisch slaaptekort leidt tot een lange termijn afname van testosteron concentraties. Dit zal spiergroei verminderen en gebrek aan focus geven.

- Testosteron is niet alleen belangrijk voor de mate van spieropbouw, maar ook voor het algehele welzijn van elke man. Het kan van invloed zijn op het gedrag en de emoties.

In plaats van je te focussen op allerlei dubieuze supplementen, kan je beter eerst op je slaap focussen. Dit zal uiteindelijk meer resultaat leveren en het scheelt in de portemonnee. Een kwalitatieve slaap is een van de beste manieren om te zorgen voor optimale testosteronwaarden.

4) Verandering in de balans tussen vet- en spiermassa.

Elke verandering van ons persoonlijke gewicht is een combinatie van het verlies of toename van spier of vetmassa. Het ideale scenario zou bestaan uit het verliezen van pure vetmassa, met het opbouwen van pure spiermassa, maar dat is verre van wat er in de werkelijkheid gebeurt.

In een dynamische balans die we nutriëntenverdeling (zie eerdere blog over macro nutriënten) noemen. Er zijn meerdere factoren die duiden tot een beter nutriënt opnamen, maar slaap is daar de grootste van.

Een van de beste onderzoeken omtrent het slaapgedrag is, waar ze 8.5 uur slaap per nacht vergeleken met 5.5 uur slaap per nacht gedurende een periode van 14 dagen van energie tekort. De resultaten zijn meer dan interessant, de groep die een slaaptekort had verbrandde 55% minder vet en 60% meer spiermassa voor elke kilo die verloren werd.

5) Verhoogde insulineresistentie.

Een chronisch slaaptekort is gerelateerd aan hogere mate van insuline resistentie. Sterker nog, De waarden waren zo hoog dat dit gezien kon worden als een risico factor voor type 2 Diabetes. Ondanks dat dit wellicht triviaal klinkt, maakt dit heel veel uit. Met name in de context van de middelklasse persoon, die regelmatig een slaaptekort heeft en vaak de tijd mist om rustig te gaan zitten en een goede maaltijd te serveren. Een slaaptekort, in combinatie met een slecht/koolhydraatrijk dieet zou er makkelijk voor kunnen zorgen dat je extra kilo's aankomt en er serieuze gevolgen optreden zoals een metabool syndroom en/of diabetes, op langere termijn.

6) Afgenomen Cognitieve vaardigheden.

Dit is waarschijnlijk geen verassing voor je. Sterker nog, ik denk niet dat ik überhaupt onderzoek hoef aan te halen voor dit punt, omdat we letterlijk allemaal de effecten van slaaptekort op dit gebied al wel eens hebben ervaren.
Zelfs slechts een aantal uur minder slaap, een enkele avond, zou al negatieve gevolgen kunnen laten ervaren.  De moderne leefstijl waar we binnen de moderne maatschappij hebben, verplicht ons tot het volgen van een bepaalde structuur. we hebben doorgaans een specifieke tijd waarop we opstaan, maar hebben daarin tegen wel de vrijheid om te kiezen wanneer we rnaar bed mogen gaan. Veel mensen kiezen er daarom voor hun slaap op te offeren om zich te storten in interresantere dingen, waardoor ze al snel 6 tot 7 uur maken per nacht. Een aantal studies laat zien dat zelfs een periode van 7 uur slaap per nacht kan leiden tot een afname in concentratie, productiviteit, efficiëntie en je vaardigheid om beslissingen te maken. Je kan haast wel zeggen dat je gehele kwaliteit van leven achteruit gaat.

7) We zijn vatbaar voor ontstekingen.

Elke training stelt ons lichaam bloot aan stress en wekt een reactie van het zenuwstelsel op. Spierinflammatie is onderdeel van het herstel proces van het menselijk organisme. Het gebrek aan slaap, zelfs wanneer we het hebben over een enkele avond, kan het immuunsysteem onderdrukken en verzwakken. Aan de ene kant maakt ons dit vatbaarder voor ziekten, wat ons weken van progressie kan kosten. Aan de andere kant zal het gebrek aan slaap, zelfs als is dit maar 1 uur, leiden tot hogere mediaanwaarden van inflammatie in het lichaam. Met de conclusie dat, hoe meer inflammatie er in ons lichaam is, hoe minder de mate waarin ons lichaam de trainingsstimulus identificeert.

Conclusie

Zoals je hierboven wel kan lezen is het hebben van een slaaptekort van hele grote invloed op ons regulatie en herstel systeem. Vele factoren kunnen dus al verholpen worden door middel van extra op je slaap te letten. Herken jij jezelf terug in een van deze punten. Probeer het eens om meer focus op je slaap te leggen, en wellicht zie jij dan sneller resultaat en heb jij daarin de sleutel gevonden naar verder groei.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.