Wat zijn routines?

Gepubliceerd op 2 november 2022 om 18:00

Oh dat is simpel moet je gewoon even je routine aanpassen, dan gaat het heel makkelijk... Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan want wat zijn routines eigenlijk. En waarom is het zo lastig hier iets in te veranderen.

Een groot deel van wat we dagelijks doen, voeren we uit op basis van routine. Routines zijn gewoontes die je automatisch en onbewust uitvoert. Zoals bij binnenkomst je jas en schoenen gelijk op te bergen en je tas te legen wanneer nodig. Deze zijn behoorlijk handig want op deze manier kost het weinig mentale energie, je hoeft namelijk niet meer na te denken over wat je gaat doen of hoe je het gaat doen, het gebeurt gewoon uit je zelf.

 

Zodra een routine positief voor jou werkt is het natuurlijk ideaal. Je wilt niet iedere dag nadenken over de volgorde 's ochtends in de badkamer, of hoe je je email verwerkt op je werk. Jij en je brein weten bijvoorbeeld: ik begin altijd onderaan en filter eerst de facturen en terugbetaalverzoeken eruit. Dit soort gewoontes helpen je jouw tijd beter in te delen en daadwerkelijk productief te zijn. Je weet dat het gebeurt, het goed gebeurt en op de manier die jij fijn vind.

 

Toch werkt een bepaalde gewoonte die alles behalve positief of productief zijn. Deels omdat je niet door hebt dat je ze hebt en deels omdat je niet weet hoe je van slechte gewoontes afkomt. Bijvoorbeeld door onbetaalde facturen links op je bureau te leggen en voor je het weet je gehele bureau een chaos is en dit onnodige stress oplevert. Hoe kom ik daar vanaf want ik doe het altijd al zo??

 

Simpel. Je zult bewust aan de slag moeten gaan, je zult goed moeten nadenken over hoe je doet wat je doet en waarom het op die manier gebeurt en of dit wel de beste manier is... Dit zal een hele hoop energie en wilskracht kosten. De kans is groot dat je tegenslagen zal krijgen of dat je weer een keer terugvalt in een oude gewoonte. Tenzij je leert hoe gewoonten in elkaar steken en hoe je ervoor zorgt dat je ze doorbreekt, hoe hardnekkig ze ook zijn. 

 

In de blog "Hoe pak ik gewoontes aan" zal ik dieper in de stof rond om gewoontes ingaan.

 

Bron: Boek: om   elke dag om 15:00 klaar, van Björn Deusings

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.