Hoe pak ik gewoontes aan?

Gepubliceerd op 2 november 2022 om 18:00

In een eerdere blogpost hebben we het al over gewoonten gehad, hoe deze zowel positief als negatief voor je kunnen werken. In deze blog gaan we wat dieper in op het stukje gewoonten. 

 

Even kort gezegd is een gewoonte een handeling die gebeurt zonder er bij na te denken. Deze handeling ontstaat wanneer je een langere periode de handeling uitvoert en je brein deze handeling als routine opslaat. Hij hoeft dus niet meer over deze handeling na te denken en kan het op de automatische piloot uitvoeren. Ontzettend handig natuurlijk want het scheelt je enorm veel denkwerk gedurende de dag. Daarnaast valt zowel het begin als het einde van een routine in de smaak van het brein. Hij weet: zo dadelijk ga ik x doen en ontvang ik y. Dit is ook de reden dat routines zo hardnekkig zijn: het brein weet gewoon dat wanneer een bepaalde handeling gedaan word er een bepaalde beloning vrij komt. Dat is waarom we blijven vast houden aan gewoontes: ze zitten verankerd in ons brein, opgeslagen als een soort default actie.

 

Wanneer we van een slechte gewoonte af willen, kost dat zoals al eerder vermeld heel veel energie. Door het te willen veranderen van een "slechte" gewoonte moeten we het zelfregulatie trainen. Zelf regulatie is het vermogen om jezelf te beïnvloeden om je gevoelens, gedachten en gedrag af te stemmen op je omgeving en op andere.

Het bijsturen van je zelfregulatie is tamelijk zwaar. Je zal mentaal sterk moeten worden door bij alles wat je doen te overwegen. Is dit wat ik wil, haal ik hier energie uit of belemmerd dit mij niet te veel. Wanneer je op zo'n moment stil leert te staan zal krachtiger worden in het maken van keuzes.

 

Omdat dit veel energie kost zal je merken in situaties waar je wat vermoeider bent, je al snel terug schiet in de oude gewoonten. Het is daarom zaak om je cognitieve reserves goed aan te vullen door middel van ook goed op je rust momenten te letten zodat je frisser, sterker en beter je keuzes kan relativeren. 

 

Je wilskracht om vast te houden aan nieuwe, goede gewoontes verslapt als je cognitieve reserves uitgeput zijn. Zelf regulatie blijkt dan gewoon te lastig zeker wanneer je slechte gewoontes wilt afleren.

 

Bron: boek, Elke dag om 15:00 klaar- Björn Deusings

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.