Waarom hebben we slaap nodig?

Gepubliceerd op 28 juli 2022 om 18:00

Wat hebben we nodig om dat droomlichaam te behalen? De meeste mensen zullen meteen ingaan op voeding, training en supplementen. Maar het is desondanks tijd om eens op een andere factor in te gaan, die de meesten mensen niet eens overwegen, of te weinig prioriteit geven. Dat terwijl het veel meer invloed heeft op je shape dan welk supplement, speciaal protocol of trainingsschema dan ook...

Waarom hebben we slaap nodig?

Er zijn verschillende redenen waarom we slapen. We hebben tot op het heden nog steeds geen exacte verklaring gevonden voor de noodzaak van slaap, maar er zijn een aantal leidende theorieën waarbij de waarheid waarschijnlijk een combinatie van alles is. Om te beginnen een aantal redenen waarom we voldoende slaap zo belangrijk is:

 

- Behoud van energie, we hebben minder energie nodig wanneer we slapen.

Reorganisatie van onze gedachten, herinneringen en de informatie die gedurende de dag hebben vergaard zullen in de slaap gereorganiseerd worden.

- Fysiekherstel, gedurende onze slaap herstellen onze lichamen zich en ontwikkelen bepaalde weefsels en zenuwcellen zich, terwijl de neurogifstoffen worden geneutraliseerd en de biochemische processen worden vernieuwd.

- Psychologisch herstel, Dit is de tijd waarin ons brein ook hersteld. Alle stress en prikkels van de dag zullen in de slaap verwerkt worden.

 

Slaap is dus daadwerkelijk de manier waarop we onze batterij opladen. Het spreekt dus voor zich dat langdurig slaaptekort kan zorgen voor roofbouw op het lichaam.

 

Wat zal er gebeuren als je niet genoeg slaap krijgt?

Een slaaptekort heeft veel meer invloed op je prestaties in de sportschool dan chronische vermoeidheid, een slecht dieet of optimale trainingsprogramma's. De rede hierachter is dat het slaaptekort je vatbaar maakt voor chronische stress, wat ervoor kan zorgen dat een goed regime qua training en voeding kan veranderen in een ineffectieve tool.

Slaap is in feite het eerste waar je aandacht aan zou moeten schenken. Je zal zien als je beter (tussen de 7-8 uur per nacht) slaapt je je fitter, sterker en scherper zal voelen. Je trainingen en voeding zal hierbij ook veel meer zijn vruchten afplukken voor een nog sneller resultaat.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.