De impact van stress op het lichaam

Gepubliceerd op 21 juli 2022 om 18:00

Als we naar onze fysieke doelen kijken, dan zijn we al vanaf moment één bezig met training en voeding. Enkele snappen dat leefstijlfactoren zoals slaap een enorme impact hebben en de basis vormen. Daarbij vergeten we dat stress een overkoepelend aspect daarvan is. Stress beïnvloed letterlijk alle systemen binnen ons lichaam. Maar wat is stress en hoe beïnvloed het onze resultaten? Is elke vorm van stress slecht, of zijn er voordelen?

Uit onderzoeken blijkt dat stress slecht is voor alles. Wanneer je een erg stressvol leven lijdt, sterf je eerder. Ergens weten we dit natuurlijk wel, je zal het vast wel ergens gehoord hebben. Helaas onderschatten de meeste mensen de negatieve effecten van stress.

Het bekendste stress hormoon is Cortisol, dit hormoon werk samen met andere hormonen. Je hormonen zijn de boodschappers voor bepaalde besturingssystemen zoals, verteringssysteem of herstelsysteem, in het lichaam. Een langdurig of chronisch verhoogde cortisol productie kan deze systemen juist vertragen of helemaal stil zetten. Het wil niet heel vaak voorkomen dat de gehele systemen stil worden gezet, echter bij bijvoorbeeld een burn-out of PTSS (posttraumatische stress stoornis) zie je dit sneller.

 

Los van het feit dat stress een grote invloed heeft op de besturingssystemen van je lichaam kan het voor vrouwen ook leiden tot verlies van de menstruatiecyclus, door langdurige veel stress te ervaren kan ook dit compleet verstoord worden.

 

Wanneer we gezonder willen gaan leven denken we al snel aan sporten en beter eten. Maar denk ook eens aan het afnemen van je stress, durf jezelf te confronteren met de drukte die jij misschien wel dagelijks mee sleurt. Wellicht sport je al genoeg en eet je al goed en is dit juist het volgende stapje wat jou dichterbij je doel brengt.

 

(In andere blogs vind je tips en tricks die stress afnemen).

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.