De impact van stress.

Gepubliceerd op 21 december 2022 om 15:45

Als we naar onze fysieke doelen kijken, dan zijn we al vanaf moment 1 bezig met training en voeding. Enkelen snappen dat leefstijlfactoren zoals slaap een enorme impact hebben en de basis vormen, maar daarbij vergeten we dat stress een overkoepelend aspect daarvan is wat letterlijk alle systemen binnen ons lichaam beïnvloed. Maar wat is stress nu precies en hoe beïnvloed het onze resultaten? Is elke vorm van stress slecht, of zijn er voordelen. Besef jij al wat het voor je fysieke doelen kan betekenen.

Feit; stress is slecht voor alles. Wanneer je een erg stressvol leven lijdt, sterf je eerder. Laat dit even bezinken; hoe meer stress je tijdens je leven ervaart, hoe eerder je sterft. Mensen weten dit intuïtief, maar onderschatten de effecten. het bekendste stress hormoon in het menselijk lichaam is Cortisol. Dit stresshormoon werkt samen met andere hormonen. Aangezien je hormonen de boodschappers systemen zijn voor verschillende systemen in je lichaam, kan de verstoring van dit systeem worden beïnvloed door stress. Je ziet dit overduidelijk terug bij condities van zeer hoge stress, zoals burn-out en posttraumatische stress stoornis (PTSS). We zien dingen als psychologisch fenomeen, maar ze beïnvloeden vrijwel het gehele lichaam, omdat cortisol de psychologische en fysiologisch direct aan elkaar linkt.

Waarom zijn we nog steeds meer bezig met hoeveel we moeten bewegen en wat we moeten eten, terwijl we een van de grootste factoren links laten liggen. Ga eens een tijdje met je stress huishouding aan de gang. Pak een vel papier en schrijf alle situaties of gedachten op waar je stress van verhoogd en ga daar mee aan de slag. Je zal al snel merken dat je weer resultaat boekt met je huidige voeding en trainingspatroon. En daarbij een stuk relaxter door de dag gaat.

Oh... en nog iets voor de vrouwelijke lezers, stress kan lijden tot functie amenorroe. Ja het is echt. Stress kan leiden tot verlies van de menstruatiecyclus. De impact van stress is zo drastisch dat dat lichamelijk proces helemaal verstoord word.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.