De impact van stress op training

Gepubliceerd op 27 december 2022 om 15:59

Als we naar onze fysieke doelen kijken, dan zijn we al vanaf moment 1 bezig met training en voeding. Enkelen snappen dat leefstijlfactoren zoals slaap een enorme impact hebben en de basis vormen, maar daarbij vergeten we dat stress een overkoepelend aspect daarvan is wat letterlijk alle systemen binnen ons lichaam beïnvloed. Maar wat is stress nu precies en hoe beïnvloed het onze resultaten? Is elke vorm van stress slecht, of zijn er voordelen. Besef jij al wat het voor je fysieke doelen kan betekenen.

Wanneer je regelmatig sport zal je soms wel merken dat je niet dezelfde resultaten behaalt in stress vollere periodes. Denk aan deadlines op je werk of bijvoorbeeld een tentamen of examen week op school. Je zit er voor je gevoel gewoon minder lekker in. Je bent minder scherp en dat leid tot minder resultaat.


Binnen verschillende onderzoeken zien we duidelijk dat psychologische stress krachttoename verminderd. De negatieve effecten van stress op het herstel van kracht na de training zijn vastgelegd in een grote hoeveelheid verschillende studies. Een studie bevond dat de verschillen tussen hoge en lage stressniveaus een tweevoudig verschil maakte in de mate van herstel. Met andere woorden, veel psychologische stress halveer je herstelcapaciteit. Dit is niet verrassend, gezien in medische kringen het al lang bekend is dat stress de hersteltijd van verscheidene pathologieën onderdrukt, inclusief simpele wonden tot zelfs 40%.

 

Wil jij nu optimaal trainen en in geen van beide gevallen energie verliezen. Zorg dan voor een goed trainingsschema of trainingsplanning. Sporters met veel stress hebben een langere trainingsfrequentie of trainingsvolume nodig, om in staat te zijn te herstellen van hun training. Bij het opstellen van zo'n trainingsschema is het belangrijk rekening te houden met volume, frequentie en intensiteit, maar wat vaak vergeten wordt is de hoeveelheid stress die niet mee genomen word in de berekeningen.  Een student kan bijvoorbeeld veel meer resultaat boeken in een vakantie zonder deadlines en drukke perioden, dan wanneer hij zich in een stressvolle examen periode begeeft.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.