Het Carbcycling dieet

Gepubliceerd op 14 februari 2022 om 16:30

Carbcycling is een vorm van een dieet waarin je elke dag de inname van de koolhydraten omgooit. Als je kiest voor een vorm van carbcycling dieet houd je de inname van eiwit en vetten dagelijks hetzelfde. De inname van koolhydraten schommelen dagelijks. Deze inname is gebaseerd op een week inname die verdeel je over 7 dagen. Door op dagen dat er een training gepland staat iets meer energie te eten zal je meer uit je training halen en op dagen dat er rust gepland staat iets minder energie te eten dwing je je lichaam om energie te halen uit de vetreserves voor het lichamelijk herstel. Dit is een mooie manier om je vetreserves weg te trainen.

Opbouw van spiermassa

Met carb cycling kan je gelijktijdig spiermassa opbouwen en vetmassa verlagen. Het grootste kenmerk is hier dat je overwegend dagen hebt met hogere koolhydraat inname. Doordat je op welbepaalde dagen je glycogeenvoorraad voldoende aanvult behoud je grotendeels de energie en voedingsstoffen die nodig zijn om spiermassa op te bouwen. Tegelijk geef je jouw lichaam de kans om op dagen van lage koolhydraat inname vetten te gebruiken als primaire brandstof.

Verliezen van vetmassa

Met overwegend dagen van lage koolhydraat inname kan je de nadruk verleggen op het verliezen van vetmassa en dat zonder atrofie (verlies) van spiermassa. De lage koolhydraat inname zorgt ervoor dat vetten mede als brandstof gebruikt worden voor beweging. Op de dagen waarin de koolhydraat inname verhoogt worden de spieren voorzien van de nodige voedingsstoffen om spierafbraak te voorkomen. Voor dezelfde reden is het uiteraard ook belangrijk om voldoende eiwitten te eten.

Positieve invloed op hormonen

Diëtisten schrijven vaak een dieet voor waarbij gedurende een lange periode relatief weinig koolhydraten geconsumeerd worden. Daar hebben zij verschillende, valabele redenen voor. Maar waar geen rekening mee gehouden wordt is dat lange perioden van lage koolhydraat inname de waarden van het schildklierhormoon kan verlagen. Dit zorgt op zijn beurt voor een daling van het basaal rustmetabolisme.

Met andere woorden, het calorieverbruik in rust komt lager te liggen waardoor alsnog overbodige calorieën als vet worden opgeslagen. Wanneer je zoals bij carb cycling echter regelmatig dagen invoert met hoge KH‐inname, ontstaat er een reactie in het lichaam waarbij de waarden van het schildklierhormoon terug stijgen en je basaal rustmetabolisme voldoende blijft werken.

Een lage koolhydraat inname in combinatie met intensief trainen kan er in korte tijd ook voor zorgen dat de testosteronwaarden dalen. Testosteron is anabool en zorgt voor spieropbouw/spierbehoud. Wanneer deze dus minder aanwezig is dan het catabole (spierafbrekende) cortisol kan dit leiden tot overtraining en afbraak van het spierweefsel. Het roteren met dagen van hoge KH‐inname zorgt er opnieuw voor dat deze waarden stabiel blijven.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.