Waar bestaat onze voeding uit?

Gepubliceerd op 7 februari 2022 om 16:30

Als we ons focussen op een gezondere levensstijl zijn er winkelwagens vol aan producten die goed voor het menselijk lichaam zijn. Maar voor we een gezonde voedingspatroon opstellen is het handig om te weten waar dat op gebaseerd is en waar onze voeding allemaal uit bestaat.

In deze blog zal ik vertellen welke voedingsstoffen er voor zorgen dat er energie in het lichaam komt en waarom sommige stoffen juist belangrijk zijn. 



Wanneer we dieper op de gezonde en verse producten in gaan zal je zien dat de voeding die we tot ons nemen bestaat uit macro- en micronutriënten. Dit zijn stoffen die energie leveren en stoffen die geen energie leveren.
De macronutriënten zijn daarin de stoffen die tijdens de verbranding energie leveren aan het lichaam. Deze energie word aangeduid met Kilojoules (KJ) of kilocalorieën (Kcal). Als we het hebben over macro nutriënten, hebben we het over 4 verschillende stoffen. Deze stoffen zijn:
- Eiwitten                                          17 Kj – 4 Kcal
- Koolhydraten                                17 Kj – 4 Kcal
- Vetten                                            38 Kj – 9 Kcal
- (Alcohol)                                        29 Kj – 7 Kcal

De genoemde getallen achter de voedingsstof zijn de gegeven waarde van 1 gram van de stof. Stel u neemt voeding die bestaat uit 20 gram koolhydraten, 10 eiwit en 3 gram vet heeft u dus (20*4 kcal ) + (10*4 kcal) + (4*9 kcal) = 156 Kcal in de genomen voeding.

U zult zich wel afvragen waarom alcohol hier tussen staat en waarom deze tussen () staat. Dat is omdat alcohol wel energie afgeeft maar geen voedingsstof is en daarom wel onder de macronutriënten valt.

De genoemde micronutriënten zijn de stoffen die geen energie op leveren maar wel essentieel zijn voor het menselijk lichaam. Onder micronutriënten vallen bioactieve stoffen als vitamines en mineralen. Hoewel zij geen energie leveren, zijn ze van belangrijke waarde voor het menselijk lichaam. Een te kort aan micronutriënten kan lijden tot gezondheidsziektes en uiteindelijk tot ernstige gebrekziekten of zelfs de dood… Nu willen we dat natuurlijk zien te voorkomen.

 

Lees in de blog die gaat over vitamines en mineralen meer over deze stoffen. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.