Macronutriënt: Koolhydraten

Gepubliceerd op 21 februari 2022 om 16:29

De brandstof voor je lichaam, wel bekend als suikers. Bijna alle producten bevatten veel koolhydraten maar is dat eigenlijk wel goed voor het lichaam. 

Koolhydraten geven het lichaam energie, net als eiwitten en vetten. In de producten die we dagelijks eten zitten vaak grote hoeveelheden koolhydraten wat er tot lijdt dat die vaak de grootste hoeveelheid calorieën afgeven. Omdat vetten en eiwitten belangrijker zijn in de voeding worden de koolhydraten meer als toevoeging gebruikt bij het opstellen van de voedingsadviezen.

Al snel komt u bij koolhydraten suikers tegen. Hiermee worden de monosachariden en de disachariden bedoeld. Toch is dit niet helemaal juist. Uiteindelijk worden alle koolhydraten in de lever afgebroken tot glucose zodat het als brandstof kan worden gebruikt.

Omdat koolhydraten eigenlijk alleen maar energie leveren zouden we makkelijk zonder deze stof kunnen leven. Omdat we dan energie kunnen halen uit de eiwitten en vetten. Het wel bekende Keto-dieet is op deze theorie afgestemd. Daarbij worden alle koolhydraten geschrapt uit het dagelijkse eetpatroon en word er alleen nog maar geleefd op  de eiwitten en vetten.  Met als vet de belangrijkste energiebron  maar daar over lees je meer in de blog: Het Keto-dieet.

Inname van de koolhydraten
Waarom eten we eigenlijk koolhydraten om dat we het toch ook gewoon zonder kunnen? Veel belangrijke voedingsvezels zitten in koolhydraat rijke producten als brood, crackers, pasta en rijst bijvoorbeeld. Deze voedingsvezels zijn nodig voor een goede darmwerking. Naast de voedingsvezels die we binnen krijgen via koolhydraten krijgen we ook koolhydraten binnen via de fructose (vruchtensuiker) die in het fruit en groenten zit. De hoeveelheid fructose is wel klein aanwezig maar omdat we groenten en fruit nodig hebben voor de dosis vitamines ontkomen we er niet helemaal aan.
Dus we kunnen toch niet zonder koolhydraten? Zal u nu wel denken. Als u kiest voor een keto-dieet, zal er een toevoeging vanuit voedingssupplementen bij komen, denk aan vitamine C en B12 tabletten.

Meerdere functies
Vooral voor de hersenen en rode bloedcellen zijn koolhydraten erg belangrijk. De hersenen kunnen zelfs niet zonder glucose, een soort koolhydraat. Maar koolhydraten doen meer dan energie geven. Zo geven de koolhydraten sacharose (tafel)suiker en fructose (vruchtensuiker) een zoete smaak aan de voeding. Sommige koolhydraatrijke producten bevatten voedingsvezels. Deze zijn nodig voor een goede darmwerking.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.