Door deze ochtend routine won ik meer tijd voor mijzelf!

Gepubliceerd op 28 februari 2022 om 17:00

Laten we beginnen met denk ik wel de meest uitgesproken excuus "daar heb ik geen tijd voor". Zoals bij meerdere mensen was dat ook die van mij. Maar aan de andere kant wilde ik wel meer uit mijn lichaam halen. Ik wilde meer cardio gaan doen, van mijn spierstijfheid af, meer lezen, meer tijd voor mezelf hebben en ondanks alles toch meer rust in mijn dag creëren. Maar hoe doe je zoiets? Je wilt meer uit jezelf halen maar ook meer rust. In deze blog neem ik je mee in mijn ochtend routine die ik in de loop der tijd voor mijzelf heb samengesteld met als doel meer uit mijn tijd en uit mezelf te halen.

Ahhh... daar heb je hem weer dat vervelende geluid. De wekker. Gadverdamme. Ik "moet" weer. Daar gaan we het dagelijkse gevecht wie er als eerst in de badkamer mag, met z'n alle aan het keukenblad ontbijt maken. Haasten, maar het ligt echt niet aan mij maar elke ochtend kom ik tijd te kort. Op je werk komen en ja hoor weer m'n lunch vergeten.

Dit was zo'n beetje mijn standaard ochtend. Omdat het mijn standaard routine was had wist ik niet beter. Op het moment dat die rot wekker ging moest ik meteen aan. Hoe kan ik er nou voor zorgen dat ik mijn ochtenden rustiger begin. Ik spreek het volgende met mezelf af:

- Eerder naar bed.

- De avond ervoor alvast mijn spullen klaar zetten.

- En in de ochtend geen telefoon gebruik.

Al deze dingen veranderde niets aan mijn tijd nood in de ochtend. Keertje extra snoozen, de warme douch kon langer.

Ik kwam er dus al snel achter dat dit niet de oplossing is voor mijn tijdsgebrek. Ik zoek door en kom uit bij twee boeken:
The miracle morning en The 05:00 AM club (beide in het engels). Ik gaf het een kans en deze boeken waren mijn gids naar een rustigere ochtend routine. Ondanks dat het 2 verschillende boeken zijn komen ze toch op het zelfde neer. Beide geven als eerste tip aan EERDER OPSTAAN. Daar gaat m'n slaap. Maar ik ga het wel proberen. Stapje voor stapje. Een kwartiertje eerder opstaan kan ik afraden dat word gewoon 3x extra snoozen. Dus werd het maar een half uurtje eerder mijn bed uit. En verdomd het werkte wel. Geen gevecht meer om de badkamer of in de keuken, man wat een rust, ik had zelfs tijd over om eventueel nog even een boek open te slaan. Helemaal relaxed de dag beginnen.

Na een tijdje deze strategie te hebben gebruikt merkte ik dat ik soms wat in begon te kakken vlak voordat ik weg moest. Ik besluit ook de andere tips te gebruiken die in de boeken staan:

- Intensief bewegen. Korte HIIT-workout, touwtje springen, klein stukje hardlopen of op de hometrainer. Deze zorgt voor een goede bloedsomloop wat meer energie zorgt, je verbrandingssysteem een boost geeft, en omdat je toch al actief bezig bent geweest hoef je je niet schuldig te voelen als je 's avonds een keer afzegt.

- Meditatie. Een vorm van ademhalingsoefeningen is al genoeg. Deze geven je meer rust geven je een klein overzicht over de dag en starten je creatieve brein.

- Stretchen. Het hele lichaam klein beetje losgooien om de stijfheid eruit te krijgen.

- Voeding. Ontbijten, maaltijden klaar maken voor de rest van de dag.

- Educatie. Lezen, studie of cursus, nieuwe skills ontdekken.

- Lichamelijke verzorging. (koud)Douchen, tanden poetsen, haren doen, ect.

Voor al deze activiteiten adviseerde ze dat je ongeveer aan 10 minuten genoeg hebt.

Nu ik weet wat ik moet doen ga ik maar eens met mezelf aan de slag. Met vallen en opstaan lukt het me. Je moet net als met alles geduld hebben. Na een paar weken krijg ik het voor elkaar om dit 5 dagen achter elkaar te doen. Maar in die aantal weken kom ik er ook achter dat ik meer tijd nodig heb en besluit ik ipv 10 minuten overal ongeveer 20 minuten voor uit te trekken behalve voor het mediteren en de lichamelijke verzorging. 

Het resultaat

Na een jaar puzzelen en blijven sleutelen is het dan eindelijk een routine die mij helpt om energiek aan mijn dag te beginnen. Meer te doen in korte tijd. En meer tijd over te houden aan het einde van mijn dag.

4:30 Het engelen gezang van mijn wekker, aankleden, hardloop schoenen aan en naar buiten.

4.40-5:00 Hardlopen, terwijl ik podcasts luister.

5:00-5:10 Meditatie, tijdens deze meditatie beeld ik mij in hoe mijn dag gaat verlopen wanneer ik wat ga doen en dergelijke. Dit doe ik met behulp van de Meditation Moments app.

5:10-5:25 Stretchen

5:25-5:45 Ontbijten en eten klaar maken voor de rest van de dag.

5:45-6:00 Heerlijke koude douch. Werkkleding aan. Tanden poetsen ect.

6:00-6:30 Lezen of een thuis cursus.

6:30-7:00 Naar werk reizen.

 

Wil jij ook meer tijd aan jezelf gunnen. Sta iets eerder op. Kom er achter wat voor jou werkt. Laat je telefoon nog even links liggen. Doe iets voor jezelf. Begin je dag rustiger en energieker. Je zal snel merken dat je met meer overzicht je dag beleeft en ook nog eens meer uit je dag gaat halen. De eerste paar keren zal het moeilijk zijn en zal de snoozebutton nog van je winnen, maar na lange tijd zal de aanhouder altijd winnen. En de smoes van "daar heb ik geen tijd voor" zal niet snel meer uit jouw mond komen.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.