Macronutriënt: Vet

Gepubliceerd op 21 februari 2022 om 16:30

Het woord vetten zal u al snel een koude rilling geven over de rug. Want we denken dat dat de grootste boosdoener is in de voeding. Maar is dit waar?

De vetten zijn naast eiwitten de belangrijkste voedingsstoffen voor het menselijk lichaam. We weten dat 1 gram vet, 9 kcal is, wat er tot lijdt dat een vet product al snel hoog in calorieën is.

Naast dat vet een grote energiebron is met 9 kilocalorieën per 1 gram vet draagt het ook veel vitamines met zich mee zoals vitamines A, D en E en meerder essentiële vetzuren.
We kunnen de vetzuren verdelen in 2 groepen:
- Verzadigde vetten
- Onverzadigde vetten
Producten bestaan vaak uit beide vetten.

Functies van vet
- Energiebron
- Energie reserves, het vet dat niet nodig is word als snel opgeslagen in lichaamsvet. Het opslaan van dit vet kost nauwelijks energie en zorgt voor een energie reserve en helpt mee tegen bescherming van de organen en tegen de kou.
- Bescherming, cellen hebben vetzuren nodig als bouwsteen en vetten beschermen je cellen tegen ongewenste indringers. Verder heeft het lichaam ze nodig om je ogen, je hersenen en je spieren goed te laten werken. Het lichaam kan de meeste vetzuren zelf maken, maar een aantal niet. Vetzuren die je lichaam niet zelf kan maken heten essentiële vetzuren. Linolzuur en alfalinoleenzuur zijn essentiële vetzuren.
- Olie levert vitamine E. Boter, halvarine, margarine en bak- en braadvet leveren daarnaast ook vitamine A en vitamine D. Deze vitamines zijn in vet oplosbaar en krijg je daarom ook alleen binnen via vet.

Nu we weten dat vetten eigenlijk heel belangrijk zijn voor het lichaam kijken we er heel anders naar. Het betekent nu niet dat we vetter moeten gaan eten want nu we weten dat de producten bestaat uit beide vetzuren is het nu om te kijken welke goed zijn en welke niet.

Onverzadigd vet
Dit zijn de goede vetten. Deze vetten zijn niet helemaal dicht waardoor er andere stoffen makkelijk kunnen toevoegen aan deze cel en zo makkelijk kunnen opgenomen worden in de verwerking van de stofwisseling. Deze vetten komen vooral voor in noten (walnoten, amandelen), en allerlei oliën.

Verzadigd vet
Een vet wordt verzadigd genoemd, als het overgrote deel van het vet daaruit bestaat. Dit is bijvoorbeeld het geval bij vetten van dierlijke oorsprong, welke voornamelijk uit hard verzadigd vet bestaan.

Verzadigde vetten zijn te vinden in:

  • Roomboter
  • Kaas
  • Room
  • Worst en vet vlees
  • Koek & gebak (vooral als deze gemaakt zijn van roomboter)
  • In snacks, zoals patat en bitterballen

Deze vetten hebben veel meer de tijd nodig om opgenomen te worden waardoor deze sneller opgeslagen zullen worden wanneer er een voldoende energie aanwezig is voor het lichaam. Het is daarom dus de noodzaak om deze vetzuren zo veel mogelijk te vermijden.

 

Benodigde hoeveelheid vet
Als er een voedingsadvies wordt voor geschreven houden we ongeveer rekening dat 30% van de calorie behoefte bestaat uit vetten. Ongeacht of dat nou verzadigde of onverzadigde vetten zijn.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.