Ach, 1 biertje kan geen kwaad toch? Misschien 2… glaasje wijn bij het eten… Alcohol neemt een bijzondere plaats in binnen de voedingsstoffen. Zoals al eerder aangegeven, alcohol wel energie levert, maar geen voedingsstoffen valt het toch onder de macro’s. Het gebruik van alcohol is niet noodzakelijk, maar niet weg te denken genotsmiddel in onze samenleving. Maar hoe zit dit nou eigenlijk?
Alcohol is een gemeengoed geworden en we moeten oppassen dat we et niet te veel van drinken, zowel voor onze gezondheid als voor ons gewicht. Gemiddeld in een glas alcoholische drank zit zo’n gram alcohol (70 kcal aan alcohol). Dit kan omdat er wordt gewerkt met verschillende glasmaten. Een bierglas is groter dan een borrelglaasje en een glas whisky is nooit zo gevuld als een glas wijn.
Na inname wordt alcohol betrekkelijk snel geabsorbeerd, zeker op een lege maag. Dat gebeurt al na 15 tot 30 minuten. Bij een volle maag kan dit soms 1 tot 3 uur duren. Voor alle alcohol is opgenomen. Ook de spijsvertering van eiwit-en vetrijke producten zijn vertraagd.
De invloed van alcohol op ons gewicht
We weten dat alcohol 7kcal per 1 gram bevat en dat het op vet na een grote energie bron is. En we weten nu dat een teveel aan energie wordt opgeslagen als vetreserves. En daarom een grote aanleiding kan zijn voor gemakkelijk creëren van overgewicht.
Wanneer er alcohol wordt genuttigd, gaat het lichaam als allereerste de alcohol verwerken en afbreken, en dan pas de betten die u inneemt met voeding. Met andere woorden drink u veel alcohol dan word u dik, denk aan de welbekende “bierbuik”.
Naast de calorieën die u binnenkrijgt van de alcohol (gemiddeld 70 kcal per glas) zitten er vaak ook nog eens heel veel suikers in de drank wat er voor zorgt dat u nog meer calorieën consumeert.
De kater
De korte termijn effecten van te veel alcoholgebruik zijn vaak al de volgende ochtend merkbaar
“de kater”. Met kenmerken als, het licht doet pijn aan mijn ogen, droge tong, brandend maagzuur, kloppende hoofdpijn, heel veel dorst, misselijkheid en soms ook braken. Wie dan toch zijn bed verlaat, kan ook last krijgen van transpiratie aanvallen en duizeligheid. Maar waar komt dat vandaan?
De belangrijke boosdoener is de gevormde acetaldehyde; het giftige afbraakproduct bij de verwerking van alcohol in de lever. Dit zorgt met name voor de algehele malaise. Daarnaast werkt alcohol vocht afdrijvend, waardoor men veel dorst heeft en een droge tong. Ook de hoofdpijn wordt hierdoor veroorzaakt; de hersenen krimpen tijdens het uitdrogen. Alcohol werkt tevens in op de maagwand, vandaar de misselijkheid.
Reactie plaatsen
Reacties