De werking van Creatine

Gepubliceerd op 15 januari 2022 om 17:00

Creatine is een voedingssupplement die veel gebruikt word in de kracht sport. Maar wat is het nou eigenlijk en is overmatig gebruik van creatine slecht voor het lichaam?

Het gebruik van creatine als supplement kan nuttig zijn voor mensen die intensief sporten, hun trainingen langer willen volhouden en streven naar de opbouw van spiermassa en/of betere explosieve trainingsprestaties. Lees hieronder meer over wat creatine is, voor wie het geschikt is en waar je op moet letten?

 

Wat is Creatine?

Creatine is een stof die het menselijk lichaam zelf aanmaakt. Deze stof is betrokken is bij de energievoorziening van je spieren. De lever en alvleesklier synthetiseren creatine uit verschillende aminozuren, wat resulteert in de aanmaak van één tot twee gram creatine per dag. Daarnaast komt creatine je lichaam binnen via voedingsmiddelen, zoals vlees en vis.

Creatine bevoorraad je spieren van energie. Hoe meer energie in je spieren hoe minder snel je vermoeid raakt. Door het toedienen van de creatine vermoeien je spieren mindersnel met als positief effect dat je zwaarder kan trainen en/of meer herhalingen kan doen. Maar let op: het meer toedienen van creatine verzekerd je niet van betere sport prestaties, het is alleen een extra toevoeging. De basis blijft een goed en gebalanceerde voedingspatroon. 

 

Het toedienen van Creatine

Wanneer je er voor kiest creatine te gaan gebruiken zal je dit dagelijks in moeten nemen om zo het effect te gaan voelen gepaard met gezonde en eiwitrijke voeding. Bij gebruik van creatine zal je lichaam wel iets meer vocht vast houden, daarom gebruiken sporters dit supplement vaak niet in de periode dat ze gekeurd worden op hun lichaam, denk aan body building of een fysieke keuring bij profatleten. Creatine staat niet op de doping lijst dus kan gewoon veilig gebruikt worden. Langdurig gebruik van creatine is tevens niet schadelijk voor het lichaam. 

 

Conclusie.

Bekijk voor gebruik of je het echt nodig hebt voor het doel waar je naar streeft. Wil jij afvallen zal deze supplementvorm niet nodig zijn in jouw voedingspatroon. Wil jij nou juist groter en sterker worden, dan kan creatine misschien net dat stukje meer brengen wat je nodig hebt om nog beter resultaat te behalen maar let op het is een toevoeging geen vervanging.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.